Lees meer

Je eigen plek inrichten De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek
Volgende artikel

© Pexels

Ben jij een kampioen in planten laten verdorren? 6 tips om ze in leven te houden

Gepubliceerd op 05-04-2018

Je eigen plek inrichten De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek

Heb je graag groen in huis? Trek tuinhandschoenen over je groene vingers en tover je living om tot een groene oase van rust. Zalig! Maar moet jij na een tijdje het ene na het andere uitgedroogde plantje naar buiten dragen? Niet getreurd: met deze 6 tips van Start Life ontpop je jezelf tot een specialist die kamerplanten langer dan een maand in leven kan houden.

1. Zoek planten die weinig onderhoud vragen

© Giphy

Maak het jezelf niet te moeilijk en kies voor planten die geen dagelijkse verzorging nodig hebben. Weet je van jezelf dat je planten al eens uit het oog verliest? Dan zijn cactussen perfect voor jou. Maar ook een aloë vera, sanseveria of vetplant zijn ideaal. Ooit al gehoord van een aglaonema? Deze kanjer kan wekenlang zonder water. Straf!

2. Plant ze in potgrond (en verander regelmatig de pot)

© Giphy

Ook al is het gratis: gebruik geen aarde uit je tuin. Deze grond is niet ideaal voor je kamerplanten. Er zit vaak vuiligheid in, maar ook onkruidzaden en kleine insecten. Of erger: schimmels die je planten ziek maken. Laat deze grond dus maar mooi in je tuin liggen en rij even langs een doe-het-zelfzaak in de buurt voor een zak verse potgrond. Deze speciale grond (die trouwens helemaal niet zo duur is) bevat de juiste voedingsstoffen voor je planten.

Extra tip: ben je erin geslaagd om je planten in leven te houden EN zijn ze zelfs gaan groeien? Proficiat, jij begint het stilaan in de vingers te krijgen! Jij weet natuurlijk ook dat groeiende planten meer plaats nodig hebben. Doe je plant een plezier en verpot ‘m zo snel mogelijk naar een grotere pot. Zo kan hij nog meer shinen! ;)

3. Zet je planten op de juiste plek

© Giphy

Je planten houden van licht, maar overdrijf niet. Zet ze in de zomer zeker niet achter het raam, daar lopen de temperaturen al snel hoog op. Bovendien loop je zo het risico dat de bladeren van de planten zullen verbranden (auwch). Direct zonlicht is dus een slecht idee. Je planten houden meer van een plekje in een lichte kamer op een kast of op de grond.

Gerelateerde artikels

4. Giet je planten regelmatig (maar niet te veel)

© Giphy

Om te kunnen groeien hebben je planten dagelijks een beetje water nodig. Ben je je planten al enkele dagen vergeten? Oeps! Dan hebben ze vast dorst. Maar overdrijf niet om het goed te maken: je planten in één keer 1 liter water geven is geen goed idee. Geef je te veel water, dan kunnen er verschrikkelijke dingen met je plant gebeuren. De afloop is vaak ook erg triest. Herken de signalen en wie weet valt jouw groene vriend - met de juiste verzorging - nog wel te redden:

  • Wortels die bruin worden of verrotten
  • Beschimmelde bloemen
  • Vallende bladeren

5. Gebruik koffiegruis of eierschalen als oppeppertje

© Giphy

Ook planten zijn dol op een extraatje of snoepje. Trakteer je groene vrienden op eierschalen (die je eerst in kleine stukjes breekt). Die zitten bomvol calcium en in combinatie met stikstofrijk koffiegruis zijn ze een ideale powersnack. Meng een koffielepel van het mengsel tussen de potgrond en je zal na een tijdje het verschil zien. Alsof je planten een tweede adem gevonden hebben!

6. Leer je kat om niet met de planten te spelen

© Giphy

Nog een laatste tip voor wie een kat in huis heeft. Doet je snoezige huisdier niets liever dan de grond uit de bloempot krabben? Of knabbelen aan de bladeren? Hoog tijd om dit een halt toe te roepen en je planten een meer waardige bestaansreden te geven. Hoe je dat doet? Simpel: geef het diertje kattengras cadeau. Met deze plant mag het beestje doen wat het wil. Je kan ook de potgrond bedekken met citroen- of sinaasappelschillen want je kat houdt helemaal niet van deze geur.

Planten fleuren je kamers op, maar ook buiten aan jouw woning maken ze het mooie weer. In je tuin leef jij je groene fantasieën helemaal uit. Geen tuin? No panic! Zelfs wanneer je geen tuin hebt, tuinier je makkelijk in openlucht. Hoe dan? Wel, Start Life heeft tips voor je klaarstaan om je balkon op te vrolijken met bloemen en planten. Klaar om de handen uit de mouwen te steken?