Lees meer

De eerste keer huren
Volgende artikel

© Pexels

6 dingen die je moet kunnen voor je alleen gaat wonen

Gepubliceerd op 12-10-2017

De eerste keer huren

De elektriciteit valt uit in je huurappartement en je eerste reactie is … je ouders bellen? En zelf voor je avondeten zorgen, daar heb je écht geen zin in? Start Life drukt je even met de neus op de feiten en vertelt je welke 6 skills je écht wel onder de knie moet hebben voor je verhuist naar je eigen stek.

1. Leer geduld hebben

© Giphy

Je woont net in je eigen crib. Bij je ouders was alles tot in de puntjes ingericht en bij jou lijkt het wel een allegaartje van spullen. Laat je niet op de kast jagen: het is normaal dat je nog niet alles hebt vanaf het eerste moment dat je op eigen benen staat. Stel je prioriteiten en koop eerst de dingen waar je niet zonder kan. Een bed, een haardroger, borden … Wil je toch een ‘folieke’? Leg een spaarpotje aan en laat je af en toe eens gaan. Maar het allerbelangrijkste? Wees blij met wat je hebt en vergelijk niet met anderen. Alles komt geleidelijk aan, geloof ons maar. ;-)

2. Leer onderhandelen

© Giphy

Toen je nog bij je ouders woonde, had je het lekker makkelijk. Zij regelden alles voor jou en jij had nergens zorgen over. Nu je alleen woont, moet je zelf je plan trekken. Je moet onderhandelen over je salaris, over je huurwoning, … En geloof ons: goed onderhandelen is een kunst. Leer om op een constructieve manier met mensen te praten. Zo krijg je op langere termijn veel meer gedaan. Hoe je dat doet? Internet staat vol tips om te leren onderhandelen als een pro. Ons advies? Bewaar je kalmte en verdedig je standpunt op en argumenteer ze op een positieve manier. Weet wat je wil en laat je niet zomaar van de wijs brengen. Je hebt meer in je mars dan je denkt!

3. Schakel de juiste hulplijn in

© Giphy

Is je verwarmingsketel stuk? Valt je internet plots uit of is je lievelingsjurk gekrompen omdat je altijd op het verkeerde programma wast? De eerste hulplijn die je belt, dat is sowieso de vaste lijn van je ouders. Hun telefoon stond vast roodgloeiend toen je pas verhuisd was naar je nieuwe stek. Maar! Ouders zijn prima om advies aan te vragen, maar ze kunnen je ook niet met alles helpen. Leer daarom om aan de juiste partij hulp te vragen. Internet stuk? Bel even naar je provider. Geen warm water meer? Even de verwarmingsfirma contacteren. Extra tip: bewaar de nummer meteen in je gsm en schrijf er (bij notities) je klantnummer bij. Zo heb je alles snel bij de hand. En voor advies over je te kleine jurk, tja daar bel je misschien best toch nog even je ouders voor op. Succes!

Gerelateerde artikels

4. Kook je eigen potje

© Giphy

Op kot at je elke dag pizza, pita of frietjes? Het enige wat jij in je keuken kon bakken, was een ei? Nu je op eigen benen staat, probeer je toch meer werk te maken van verse maaltijden. Dat vraagt in het begin discipline, maar na een tijdje gaat dat verschrikkelijk makkelijk. Weinig inspiratie? Je ouders hebben vast nog wel een kookboek in huis dat je mag lenen. Een makkelijk gerecht dat je snel klaar hebt (en waar je letterlijk alles kan insmijten) is een quiche. Vis, vlees, groenten, zelfs aardappelen verwerk je in deze schotel. Er bestaan ook verschillende apps die je leren koken, bijvoorbeeld de gratis app SideChef, of die je helpen een weekmenu samen te stellen zoals Foodplanner. Laat die ovenverse lasagnes of zelfgemaakte coq-au-vin maar komen!

5. Word de king van de elektriciteitskast!

© Tumblr

Je bent tv aan het kijken en plots valt de stroom uit. Je favoriete Netflix-serie valt weg en het ergste van al … je weet niet hoe je de stroom weer moet opzetten. Grmbl! Het is belangrijk dat je goed weet waar de elektriciteitskast in je huis of appartement staat. Als je die eenmaal gevonden hebt, lees je goed welke knop verantwoordelijk is voor de stroom in de verschillende kamers. Zo gefikst! Ook handig als je weet hoe je een stopcontact installeert of een schakelaar vervangt.

6. Weet voor wat je welk poetsproduct gebruikt (en vermijd zo verrassingen)

© Giphy

De keukenvloer schrobben met afwasmiddel of de afwas doen met boenwas? Geen goed plan … Of je kleren wassen met bleekmiddel? Oeps! Wie op eigen benen staat, leert best ook even de etiketjes van de verschillende producten uit het hoofd. Schakel in het begin zeker de hulp in van je ouders, zo vermijd je ongelukjes en vlekken in je huurwoning of -appartement.