Lees meer

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto
Volgende artikel

© iStock

4 manieren om zelf een deuk uit je auto te halen

Gepubliceerd op 28-07-2016

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto

Het is sneller gebeurd dan je denkt, zo’n bluts in de carrosserie van je mooie bolide. Dan kan je natuurlijk altijd wel langsgaan bij de garagist, maar dat kost al snel honderden euro’s. En dat terwijl je in heel wat gevallen het gewoon zelf kan fiksen! Dit zijn vier manieren om zelf je wagen te bevrijden van die deuken:

Alvorens te beginnen wel nog even dit: kijk goed na of je wagen niet verzekerd is tegen dit soort schade. Is dat wel het geval? Begin er dan niet zelf aan, maar laat dit door een professional doen. Ben je hier niet voor verzekerd? Dan kan je volgende methodes overwegen:

1. Met een ontstopper (of een grote zuignap)

© YouTube

De simpelste methode, om mee te beginnen. De sleutel tot succes hierbij is de zuigkracht van de ontstopper. Druk stevig aan in het midden van de deuk en begin te pompen, zoals je doet bij een verstopte wc. Geef zeker niet op na één keer, wellicht zal je verschillende pogingen nodig hebben. Lukt het nog niet? Begin dan langs de zijkanten van de bluts, en werkt naar binnen toe. Dit is bijvoorbeeld handig bij grotere blutsen.

2. Met de haardroger

© YouTube

Een alternatieve oplossing is aan de slag gaan met de haardroger. Door de hitte zal het metaal namelijk uitzetten. Dat zal er dan weer voor zorgen dat het metaal teruggaat naar een normale toestand.

Eventueel kan je dit combineren met compressed air in een spuitbus, zoals wordt gebruikt om computers schoon te maken. Houd na het gebruik van de haardroger de spuitbus omgekeerd en spuit op de deuk. Laat even inwerken. Door het plotse temperatuurverschil zal de bluts vanzelf uitdeuken.

Gerelateerde artikels

3. Kokend water

© YouTube

Ook deze manier maakt gebruik van de warmte. Giet voldoende warm water over de deuk en wacht even af. Eventueel kan je, als dit mogelijk is, van binnenuit proberen duwen op de carrosserie.

4. Droogijs

© YouTube

Wat je ook kan doen is het nodige droogijs bestellen. Let wel op: bescherm je handen met dikke handschoenen als je het gebruikt. Doe het nodige droogijs op het midden van de deuk. Even wachten et voilà!