Lees meer

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek
Volgende artikel

© iStock

15 vragen die je stelt als je een appartement gaat bezichtigen

Gepubliceerd op 26-07-2016

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek

Ja hoor, je bent op zoek naar dat ene appartement van je dromen. En nu heb je er eentje gevonden dat je vandaag nog mag bezichtigen ook! Sowieso de max, maar kijk ook een keertje goed rond als je er staat. Jouw droomverblijf kan anders weleens in een nachtmerrie veranderen. Hier zijn 15 zaken waar je op moet letten:

1. Is het appartement goed beveiligd?

© iStock

Vooral de voordeur is belangrijk. Kijk even na of het slot in goede staat is, en niet al een keertje werd geforceerd. Is er ook een videofoon, om te kijken wie er beneden aan de deur staat? Zijn er eventueel meerdere sloten of een deurketting die de toegang tot het gebouw moeilijker maken?

2. Hoe zit het met de luchtvochtigheid?

© iStock

Schimmel is je allergrootste vijand! Check het appartement grondig op verstopte schimmelplekken. Desnoods ook achter kasten of gordijnen. Als de lucht te vochtig is, kan dit niet alleen effect hebben om de staat van het muren, het is ook gewoon slecht voor je gezondheid.

3. Is er overal dubbel glas?

© iStock

Enkel glas laat meer geluid van buiten door en maakt de kamer veel vochtiger. Bovendien verliest je appartement een hoop warmte en zal je dus meer moeten betalen voor de verwarming van je stekje.

Gerelateerde artikels

4. Zijn er oude verwarmingstoestellen?

© iStock

Safety first. Elk jaar nog sterven mensen door een koolstofmonoxidevergiftiging. Dat komt dan vooral door oude, versleten kachels en boilers in slecht verluchte ruimtes. Kijk dus zeker na of eventuele verwarmingstoestellen in goede staat zijn.

5. Kortom: ga ik hier nog veel werk hebben?

© iStock

Maak de bedenking of je nog aanpassingen moet doen. Is het alleen een kwestie van wat opschilderen of moet je ook laminaat leggen en kasten ophangen? En mag dit allemaal zomaar van je huisbaas?

6. Zijn alle apparaten die in je huurcontract staan in orde?

© iStock

Staan er apparaten zoals een koelkast,een wasmachine of een vaatwasser in je nieuwe stulpje? Doe dan een grondige check en meld eventuele defecten aan je huisbaas voor je de apparaten zelf gebruikt. Maar kijk ook even na of je fornuis en de oven werken.

7. Megadierenvriend? Check dan ook of je dieren mag houden

© iStock

Jammer genoeg is het niet altijd mogelijk om je geliefde viervoeter ­ - of zelfs je goudvis - ­ mee te nemen naar je nieuwe stek. Informeer je daarom zeker of je van je potentiële huisbaas dieren mag houden.

8. Ook belangrijk: is dit wel de juiste buurt?

© iStock

Maak eens een tochtje met de auto, met de fiets of te voet door de wijk. Is het station en de bushalte vlakbij? Waar zijn de bakker en de slager? Kan ik mijn auto vlot kwijt in de straat? En als je een beetje van je nachtrust houdt, kijk je best ook even of het appartement niet vlakbij een drukbezocht café of een drukke snelweg ligt. Verder kan je eens rondvragen of de buren wel oké zijn en hoe andere buurtbewoners de straat ervaren.

9. Niet onbelangrijk: wat gaat dat hier kosten?

© Pixabay

Uiteraard zal je maandelijks een sommetje moeten overmaken aan de huisbaas. Maar hou ook rekening met eventuele extra kosten. Zo moet je misschien extra dokken voor de gemeenschappelijke ruimtes, je garageplaats of elektriciteit en verwarming.

10. Kan ik nog wat afdingen van de prijs?

© iStock

Tel al het voorgaande op en vergelijk met gelijkaardige appartementen in de buurt. Is het bedrag wel redelijk? Ja? En wil je het appartement ook heel graag? Ga dan niet afdingen, want dan loop je echt wel kans op een blauwtje. Heb je echter nog heel wat werk aan je stulpje, dan is het echt niet ongewoon om bijvoorbeeld een korting op de eerste maanden huur te vragen.

11. Moet ik een waarborg betalen?

© iStock

Bijna altijd zal je gevraagd worden om een waarborg af te geven. Dit mag nooit meer dan twee maanden huur zijn (of drie maanden als je in schijven wil betalen). Als je het appartement niet afbreekt en netjes elke maand de nodige centen bezorgt, krijg je dit volledig terug op het einde van de huurperiode. Een tip: als er al beschadigingen zijn, laat dit dan ook zeker opmaken in het contract.

12. Hoe lang kan of moet ik huren?

© iStock

Een hele belangrijke. De standaardduur in ons land is negen jaar. Je kan ook een contract proberen regelen dat korter is dan drie jaar, of net langer dan negen jaar. En uiteraard kan je op elk moment een einde maken aan deze afspraken.

13. Is er een opzegtermijn en hoelang duurt dat?

© iStock

Dat is voor alle contracten hetzelfde, zelfs als de huisbaas iets anders zegt. Als jij wil verhuizen, is de termijn drie maanden. Wil de huisbaas jou buiten, dan moet hij zes maanden geduld hebben.

14. Hoelang moet ik wachten tot ik erin kan?

© iStock

Dit is natuurlijk afhankelijk van jullie situatie. Normaal kan je pas in het appartement op de dag dat de huurovereenkomst start. Zorg ervoor dat je de sleutels uit de handen van de huisbaas zelf krijgt en loop even met hem door het appartement om alles te controleren. Maak zeker ook enkele foto’s per kamer.

15. En als je gaat tekenen: staat alles in het contract?

© iStock

Naast het overzicht van de toestand waarin het appartement zich bevindt, moet in een huurcontract natuurlijk heel wat meer staan. Check zeker of de juiste gegevens van zowel jou als de verhuurder erin staan. Verder wil je ook de exacte huurprijs, de eventuele extra kosten en de startdatum van de huur vermeld zien. Er moeten altijd drie exemplaren getekend worden, waarvan eentje voor jou is.

Vergeet ook de plaatsbeschrijving niet! In dit verplichte document noteer je alle gebreken van de huurwoning. Een barst of kras op het raam? Schrijf het neer en vermijd zo discussies wanneer je weer uit de woning vertrekt. Meer lezen? Kom hier alles te weten over de plaatsbeschrijving.