Lees meer

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto
Volgende artikel

© iStock

13 tips bij het invullen van een aanrijdingsformulier

Gepubliceerd op 20-07-2016

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto

Het is gebeurd. Een ongeval, het moest er ooit eens van komen zeker? Hopelijk ben je niet gewond en is de schade niet te groot. Maar of je nu in fout bent of niet, zorg ervoor dat je het aanrijdingsformulier goed invult!

Is dit dan zo belangrijk? Wel, als je alles goed en volledig opschrijft, kan je dossier sneller in orde worden gebracht. Je verzekeraar moet je niet bellen met extra vragen, en je auto wordt sneller hersteld. Gewoon doen dus!

Hierbij 13 zaken waarop je moet letten:

1. Bereid je voor

Je mag er misschien niet van uitgaan dat het je overkomt, maar doe het toch maar. Voorzie minstens twee exemplaren en een balpen. En vul vooraf de gegevens van je wagen al in. Dat zorgt voor minder stress, als het toch zover is.

2. Blijf kalm

Maak je niet kwaad. Oké, het is normaal als eerste reactie, maar het helpt niet. Trouwens, er zijn ergere dingen in het leven, moet je maar denken.

3. Vul voldoende exemplaren in

Normaal vul je samen één formulier in. Maar neem nu een kettingbotsing. Dan moet je een formulier invullen voor de auto voor je, en één voor die achter je. Denk hieraan.

Gerelateerde artikels

4. Controleer de gegevens van de tegenpartij

Check even dat wat de tegenpartij schrijft klopt. Is de groene kaart geldig? Is de naam van de bestuurder juist?

5. Neem enkele foto’s

Neem op de plek van het ongeval zelf enkele foto’s. Dat kan enorm helpen bij het behandelen van je dossier.

6. Verzamel gegevens van getuigen

Zijn er mensen die het ongeval zagen? Verzamel al hun gegevens: ook hun adres en gsm­ nummer. Schrijf dit ook op het formulier zelf op. Je eigen familieleden, of mensen die in je wagen zaten, zijn trouwens geen getuigen.

7. Wees volledig over de schade

Bekijk je auto ter plaatse eens goed. Desnoods meerdere keren. Denk ook aan wat je niet kan zien. Alleen zo kan je volledig zijn over de schade. Duid deze ook duidelijk aan op het formulier.

8. Maak een goede situatieschets

Maak desnoods eerst een kladversie. Op een goede schets teken je beide partijen, met de richting waarin ze reden. Ook belangrijk zijn eventuele borden, verkeerslichten en straatnamen. Duid aan waar de getuigen stonden.

9. Vermeld het, als je niet akkoord gaat

Niet akkoord met de andere persoon? In het vak ‘opmerkingen’ kan je dit opschrijven. Of vul desnoods elk apart een formulier in. En als het echt nodig is, mag je altijd weigeren om te tekenen. Zelfs als een agent het formulier invulde.

10. En bel de politie, als er problemen zijn

Probeer het probleem eerst zelf te regelen. Maar wat als de andere dronken is, agressief wordt of helemaal niet akkoord gaat met wat je zegt? Aarzel niet en bel de politie. Hang niet zelf de held uit.

11. Teken pas als alles is ingevuld

En vul nadien niks meer aan. Anders is het formulier niet geldig.

12. Vergeet de achterkant niet

Dit wordt vaak vergeten. De achterkant vul je achteraf thuis in, met extra informatie voor je verzekeraar.

13. Bezorg het formulier zo snel mogelijk aan de verzekering

Zolang je verzekeringsmaatschappij dit niet van je krijgt, kunnen zij je niet helpen. Doe dit dus binnen de acht dagen na het ongeluk. En liever sneller dan dat.

Maar goed, hopelijk moet je deze tips nooit gebruiken!