Lees meer

Op eigen benen staan Tips en weetjes voor je eerste stek
Volgende artikel

© iStock

13 dingen die iedereen in zijn huisapotheek moet hebben

Gepubliceerd op 27-07-2016

Op eigen benen staan Tips en weetjes voor je eerste stek

Als je alleen gaat wonen, dan zorg je maar best voor een medicijnenkast. Want eens je pijn of last hebt, wil je écht niet eerst naar de apotheker. Hier zijn 13 dingen die iedereen in zijn huisapotheek moet hebben:

1. Ontsmettingsmiddel

© iStock

Of het nu iso-Betadine is of een spray van Cedium, een wonde ontsmetten doe je om microben tegen te gaan. Ontsmettingsmiddel doe je op kleine open wonden zoals schaafwonden.

2. Pleisters

© iStock

Pleisters om een wonde te beschermen, pleisters om blaren te verzachten, pleisters om minder schuurbewegingen te voorkomen. Ze zijn keihandig, zorg dus best dat je ze in huis hebt :-).

3. Een gedesinfecteerde naald

© iStock

Om blaren open te steken en het vocht eruit te duwen. En neen, een vuurtje tegen een oude naald houden is niét even hygiënisch.

4. (Koortswerende) pijnstillers

© iStock

Dafalgan, Perdolan, PerdoFemina (tegen pijnlijke maandstonden), Nurofen, Ibuprofen, Paracetamol, ... Allemaal goed voor een pijntje hier en daar. Toch neem je ze best alleen als het echt nodig is.

Gerelateerde artikels

5. Iets tegen misselijkheid & braken

© iStock

De meesten zullen de tabletten van Motilium wel kennen. Niets is zo ellendig als misselijk zijn en de hele tijd denken dat je moet braken. Reispilletjes vallen ook onder deze categorie. Zo is er het bekende Touristil tegen reisziekte.

6. Een stopmiddel tegen diarree

© iStock

Een hele bekende is natuurlijk Imodium. Niets zo lastig als het hebben van diarree (zeker op verplaatsing!). Een andere tip is rijst eten, maar die hoef je niet per se in je huisapotheek te bewaren ;-).

7. Flamigel

© iStock

Water water! En de rest komt later… Flamigel! Dit geldt natuurlijk enkel voor lichte brandwonden van eerste graad: roodheid en pijn.

8. Een thermometer

© iStock

Het kunnen vaststellen van koorts is erg belangrijk. Het kan bepalen hoe ernstig de situatie is en je kan deze informatie doorgeven aan de dokter.

9. Een pincet

© iStock

Om een houtsplinter uit te trekken. Want een ongelukje is snel gebeurd!

10. Een tekentang

© iStock

Als je een teek hebt, haal je die er best zo snel mogelijk uit en dat doe je gemakkelijk zelf. Zorg er wel voor dat je de pootjes meetrekt, anders moet je alsnog naar de dokter.

11. Hoestsiroop & neusspray

© iStock

Verkoudheden zijn ‘s winters grootste boosdoeners. Een neusspray om alles los te maken of een hoestsiroop tegen de droge hoest zijn ideaal in die tijd van het jaar.

12. Insectenzalf

© iStock

Tegen een wespensteek, een muggenbeet, … Insectenzalf verzacht de jeuk of de pijn van een beet.

13. Zonnecrème & aftersun

© iStock

Zonnecrème als preventieve bescherming voor zon, aftersun voor erna!