Lees meer

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek
Volgende artikel

© iStock

11 tips & tricks om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden

Gepubliceerd op 27-07-2016

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek

Wie huurt heeft altijd vaste kosten en die zijn soms belachelijk hoog. Het betalen van water, internet/tv, elektriciteit en gas is een flinke hap uit je budget. Uiteraard zijn er verschillende manieren om de maandelijkse facturen laag te houden. Hier zijn alvast 11 tips die je daarbij kunnen helpen:

1. Verbruik geen onnodige elektriciteit

© iStock

Geen lichten laten branden als je afwezig bent, de tv niet aanzetten als je er toch niet naar kijkt en vooral alles uitzetten als je op vakantie vertrekt.

2. Minimaliseer het gebruik van ‘zware’ huishoudtoestellen

© iStock

Dé slokoppen onder de elektrische toestellen zijn toch wel de koelkast (500 kWh), de tv (425 kWh) en de wasmachine (250 kWh). Hoe meer je deze gebruikt, hoe hoger de elektriciteitsfactuur.

3. Kies voor ledverlichting

© iStock

Ledverlichting is tegenwoordig erg in trek omdat je er veel energie mee kan besparen. De lampen werken veel efficiënter en zullen de kosten drukken of de lichtopbrengst net verhogen tegen dezelfde kosten. LED-lampen zijn tenslotte een stuk duurzamer dan gloeilampen.

Gerelateerde artikels

4. Droog je kleren op een droogrek

© iStock

Het duurt langer en het lijkt soms een beetje rommelig in huis, maar je kan er heel wat energie mee besparen. Een droogkast verbruikt gemiddeld 200 kWh en is daarmee een huishoudtoestel dat veel verbruikt.

5. Laat de wasmachine ‘s nachts draaien

© iStock

Hetzelfde geldt voor de afwasmachine. ‘s Nachts verbruiken deze toestellen minder. Je wacht ook best tot deze toestellen volledig volzitten.

6. Haal je oplader uit het stopcontact wanneer je niets oplaadt

© iStock

Velen onder jullie wisten dit wellicht niet, maar een oplader die insteekt zonder gsm, verbruikt een minimum aan elektriciteit. Energie besparen zit soms in de kleine dingen.

7. Vermijd ‘sluipgebruik’

© iStock

De meeste toestellen staan vaak op stand-by en verbruiken ook dan elektriciteit. Van zodra je de toestellen uitzet, verbruik je niets. Toestellen die verbonden zijn aan dezelfde stekkerdoos kan je met één knop allemaal uitzetten.

8. Zet de verwarming lager

© iStock

Al is het maar met één graad. In de winter kan je al best wat besparen als je nog maar een klein béétje minder verwarmt. Met een dikke trui aan voel je het verschil zelfs niet ;-).

9. Verwarm je kamer ‘slim’

© iStock

Het hangt niet altijd af van hoeveel je verbruikt, maar ook van de isolatie van je woning. Vroeger was dubbele beglazing de norm, nu is dat hoogrendementsbeglazing (HR-glas) voor het beste thermische effect. Enkel glas vind je nog vaak terug in oude huizen, maar is dus absoluut niet gunstig voor je energieverbruik.

10. Verlicht je kamer met een alternatief

© iStock

Wie in een huis of appartement woont met veel natuurlijk licht, kan alvast heel wat besparen. Als dat niet het geval is, zijn er veel manieren om de kamer te verlichten: denk aan kaarsen die de ruimte ineens ook een pak gezelliger maken!

11. Vergelijk energieprijzen

© iStock

Je kan natuurlijk klant worden bij verschillende energiebedrijven. Het kost je misschien enige moeite om dit te checken, maar je kan er wel veel geld mee uitsparen. Op deze site kan je alvast terecht voor een vergelijking.

Besparen is altijd fijn, ook op je woningverzekering. Neem daarom rustig je tijd om de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Neem je tijd en ga verzekerings-shoppen. Good luck!